Akademik Ücret Düzenlemeleri ve Yeni Eğitim Politikaları
Milli Eğitim Akademisi’nde görev yapan eğitim personelinin ders yükümlülükleri ve ödeme düzenlemelerine dair yeni düzenlemeler yapılmıştır. Profesör, doçent ve doktor öğretim üyeleri, haftada en az 10 saat ders verme zorunluluğuna tabi olacak. Bu kişiler, haftada 10 saati aşan ders yükümlülükleri için, fiilen verdikleri dersler karşılığında haftada en fazla 20 saate kadar ek ders ücreti alabilecek. Diğer eğitim personeli ise, haftada minimum 15 saat ders vermekle yükümlü olacak ve fazladan ders saatleri için haftada en fazla 15 saate kadar ek ders ücreti ödemesi yapılacak.
Eğitim personelinin ders saati başına ödenecek ücretler de belirlendi. Profesörler için ders saati başına 320, doçentler için 270, doktor öğretim üyeleri için 220, diğer eğitim personeli içinse 160 gösterge rakamı üzerinden hesaplanan tutarda ödeme yapılacak. Ayrıca, sözleşmeli personel olarak görev yapan araştırma, proje ve bilimsel çalışmalarda yer alanlara, haftada 5 saati aşmamak kaydıyla ders ücreti ödemesi yapılacak.
Geçici Öğretim Elemanları ve Sözleşmeli Personel Düzenlemeleri
Sözleşmeli personel, kazanç getirici herhangi bir işte çalışamayacak ve Devlet Memurları Kanunu’na aykırı eylemlerden kaçınmak zorunda olacak. Ayrıca, geçici öğretim elemanları yükseköğretim kurumlarıyla işbirliği yaparak Akademide görevlendirilebilecek. Bu personelin çalışma süreleri yükseköğretim kurumlarında sayılacak. Ayrıca, yükseköğrenimli kişilere Akademide ders verme görevi verilebilecek ve bunlara ders saati başına ödeme yapılacak.
Eğitim Çalışanlarının Şiddetten Korunması
Yeni düzenlemeyle, eğitim çalışanlarının şiddet karşısında korunması hedefleniyor. Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında çalışan öğretmenler ve eğitimciler, görevleri sırasında şiddete uğradığında cezai yaptırımların artırılması öngörülüyor. Türk Ceza Kanunu kapsamında kasten yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme suçlarına karşı cezalar yarı oranında artırılacak ve hapis cezasının ertelenmesi uygulanmayacak.
Öğretmen Adayları İçin Yeni Eğitim Programı
Aday öğretmenlerin, mesleğe hazırlık amacıyla eğitim programına tabi tutulması da düzenlemeyle yürürlüğe girmiştir. Aday öğretmenler, en az 240 saatlik bir eğitim programına katılacaklar ve görevde oldukları süre boyunca uygulamalı eğitim alacaklar. Adaylık süresi bir yıldan az, iki yıldan fazla olmayacak ve program sonunda adaylıkları sona erdirilerek öğretmenlik görevine atanacaklar.
Sözleşmeli Öğretmenlerin Adaylık Süreci
Yeni düzenlemeye göre, sözleşmeli öğretmen olarak görev yapanlar da adaylık sürecine tabi tutulacak. Adaylık sürecini tamamlayan sözleşmeli öğretmenler, 3 yıllık çalışma süresinin ardından öğretmen kadrosuna atanacak. Ayrıca, öğretmenlikte 20 yılını dolduran ve belirli şartları sağlayan öğretmenler, başöğretmenlik unvanı için başvuruda bulunabilecek.
(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)